Vad innebär en hjärnskada

 

Human Brain 2d Illustration, Digital Illustration Of Human BrainEn hjärnskada kan vara medfödd eller förvärvad. Den vanligaste orsaken till förvärvad hjärnskada är stroke, där en blödning eller propp orsakar syrebrist i hjärnan, vilket drabbar ungefär 30 000 personer per år i Sverige.

Förvärvade hjärnskadorna sker ofta vid en olycka eller våldsbrott och kallas därför traumatiska hjärnskador. Våld mot huvudet ger upphov till en primär skada på hjärnvävnaden på grund av de mekaniska krafter som uppstår. Man kan också få skador i hjärnan vid drog- och alkoholmissbruk.

Denna blogg kommer generelt handla om Vård relaterade artiklar allt från hjärnskador till hur man kan få underlätta sitt liv med psykisk ohälsa.

Det kommer tas med forsknings artiklar men även bara inlägg där egen erfarenhet har hjälpt.

Hjärnskada:

Inom den Aktuella  forskningsområden rör bland annat möjligheten till att med läkemedel minska skadeutbredningen och att försöka förbättra den spontana återhämtningen. Ett annat område bygger på transplantation av odlade stamceller, vilket dock visat begränsade resultat i djurmodeller.

Visste du att

  • Ungefär 70 000 människor i Sverige får förvärvade skador i hjärnan varje år.
  • Traumatiska hjärnskador är den vanligaste orsaken till dödsfall och handikapp bland unga människor. Orsaken är ofta trafikolyckor, misshandel eller fall.
  • En bra rehabilitering är avgörande för att öka livskvaliteten för de drabbade. Det kan handla om att lära sig att gå och tala igen, eller att kunna äta på egen hand.
  • En hjärnskada kan få stora konsekvenser och påverka hela livet, från motorik och hjärntrötthet till relationer till andra människor.

 

Kategorier VårdenEtiketter ,

Leave An Answer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close